Werkzaamheden werkgroep Wet maatschappelijke ondersteuning. (Wmo)
Dagbesteding in de wijk.
Dit jaar wil de gemeente om de hoek bij mensen in de wijken dagbesteding inrichten. Het is de bedoeling dat diverse doelgroepen kunnen worden opgevangen en in de dagbesteding activiteiten kunnen doen. Belangrijk vinden wij dat de locaties toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking. Er zijn inmiddels 28 plaatsen in de stad. Belangrijk is ook dat de begeleiders goede kwalitatieve ondersteuning kunnen bieden. Ook een goede spreiding van de locaties in de stad vinden wij belangrijk.
Beschermd wonen.
In 2022 moeten 15 regiogemeenten komen tot een goede regionale samenwerking bij het Beschermd wonen. Er wordt een beweging gemaakt van bescherm wonen naar begeleid wonen met als doelstelling zelfstandig wonen. Van belang hierbij is het versterken van de eigen kracht, inzetten ervaringsdeskundigheid, goede informele zorg en indien nodig langdurige begeleiding met flexibele intensiteit. Zijn er ook genoeg betaalbare woningen in de regio.
Relationeel geweld.
In de coronatijd zijn veel mensen verplicht thuis moeten blijven. Onduidelijk is of dit tot meer relationeel geweld heeft geleid. De meldingen met betrekking tot kindermishandeling zijn landelijke wel verdubbeld.
Relationeel geweld blijft voor onze werkgroep een aandachtspunt.
Zorg voor de meest kwetsbaren in onze samenleving.
In Eindhoven wil men komen tot een 24 uurs opvang. De dak- en thuislozen worden vanuit hier begeleid naar een ( begeleide) woonvorm. Gedacht wordt binnen 14 dagen. De gedachte is ook om de meest kwetsbaren ook dichtbij hun woning te ondersteunen. Door meer out reachend te werken wil men de kwetsbaren bereiken. Wij willen geïnformeerd blijven over deze aanpak.
Laaggeletterden.
In deze aanpak wil men op jaarbasis in Eindhoven 2500 mensen bereiken en hen te ondersteunen in hun laaggeletterdheid. Lezen, begrijpen en uitdrukken zijn basisvaardigheden waaraan gewerkt wordt.
Deze basisvaardigheden zijn belangrijk voor o.a. de gezondheidssituatie, sociale contacten, schulden voorkomen en werkloosheid voorkomen. Met veel partners wordt gewerkt en wij als werkgroep blijven de aanpak volgen en de betrokkenen adviseren.
Toegankelijkheid openbare ruimte en gebouwen.
Er is inmiddels een klankbordgroep opgericht van ervaringsdeskundigen om de gemeente te adviseren. De gemeente zou moeten komen tot een betere coördinatie van deze ervaringsdeskundigen. Wij blijven de ontwikkelingen hierin volgen.
Onafhankelijke cliëntondersteuning.
De mensen die bij de gemeente aankloppen voor ondersteuning hebben recht op een onafhankelijk cliëntondersteuner. Dat is bij 30% van deze mensen maar bekend. Wij vinden dat er een betere regie moet worden gevoerd door de gemeente. Beter gecommuniceerd naar de hulpvragers en gezorgd voor een kwalitatieve ondersteuning. Wij blijven hier de gemeente op attenderen.
Verwarde personen.
In de maatschappij zien we steeds meer dat verwarde personen in problemen komen. Wij vinden dat de zorg voor hen moet verbeteren. Er moet een betere samenwerking komen van alle betrokken instanties die geconfronteerd worden met deze mensen.